Sastojci za
kuhanje piva

Pivo se proizvodi od slada, hmelja, kvasca i vode. Slad je ječmeno ili pšenično zrno, proklijalo na povišenoj temperaturi, te osušeno. Slad za tamno pivo je zapečen. U ovisnosti kakvo se pivo proizvodi koriste se razne vrste slada: pilsen, minhenski, karamel svijetli i tamni, obojeni i pšenični i još puno drugih vrsta. Kod vaganja slada pazimo na recepturu piva koje ćemo kuhati, odnosno ciljani ekstrakt u sladovini. Hmelj dodajemo tijekom kuhanja piva. Dodavanjem hmelja dobivamo gorčinu i aromatičnost. Kvasac se dodaje u ohlađenu sladovinu radi započinjanja vrenja. Pivski kvasac služi za fermentaciju, odnosno pretvorbu šećera iz sladovine u alkohol i CO2. Voda je izuzetno važan sastojak izrade piva te se posebno priprema za svaku vrstu.

Mljevenje

Sam proces kuhanja započinje vaganjem slada prema recepturi piva koje želimo proizvesti. Nakon vaganja slad se dostavlja u mlin. Samljeveni slad se dostavlja u kotao za kuhanje. U Pivovari Medvedgrad ovaj, kao i svi ostali koraci u kuhanju piva, radi se manufakturno, ručno, na stari tradicionalan način.

Kuhanje

Samljeveni slad se u kotlu za kuhanje miješa s vodom i zagrijava. Tijekom zagrijavanja tehnolog kontrolira proces prema dijagramu kuhanja piva. Dijagram definira točno određene temperature i vremenske pauze tijekom zagrijavanja. Skuhanu sladovinu, u kadi za cijeđenje cijedimo, odnosno odvajamo sladovinu od tropa. U kipuću ocijeđenu smjesu (sladovinu) dodajemo hmelj, koji se dalje kuha sa sladovinom, pri čemu oslobađa svoja gorka i aromatična svojstva. Nakon završenog cijeđenja sladovina se u taložnjaku (whirlpoolu) bistri, te se odvaja topli talog koji je preostao nakon cijeđenja. Sladovina se nakon bistrenja hladi, a ohlađenu sladovinu pretačemo u posude za vrenje.

Vrenje

Tijekom pretakanja sladovine u posude za vrenje, dodajemo kvasac, nakon čega započinje vrenje pri temperaturi od 10 do 20°C, a traje 4 do 9 dana. Pri tome postupku kvasac pretvara veći dio šećera u alkohol i CO2, te dobivamo mutno mlado pivo. Nakon završetka glavnog vrenja slijedi hlađenje CKT tankova, pri čemu se taloži kvasac na dnu i odstranjuje. Takvo, mutno mlado pivo se pretače u novu posudu u podrumu za odležavanje.

Odležavanje

Podrum je opremljen posudama za odležavanje piva, koje automatski održavaju temperature od 0°C do 20°C na koju smo ohladili mlado pivo. Na odležavanju se odvija i naknadno vrenje, minimalno 30, a sve do 60 dana (u ovisnosti o vrsti piva, bistroći, željenom okusu itd.). Tijekom tog vremena previru preostali šećeri, razgrađuju se neželjeni spojevi, formira se okus piva i pjena, pivo se bistri te na dno taloži preostali kvasac.

Punjenje
kegova

Nakon odležavanja imamo gotovo pivo koje se radi punjenja pretače u tlačne tankove iz kojih se, nakon podizanja tlaka, pivo puni. Punjenje može biti u KEG-bačve od 10, 20, 30 i 50 litara, te se vrši pri temperaturi od 2°C.

Punjenje
boca

U Pivovari Medvedgrad pivo se puni u boce od 0,5 i 0,33 litre kako bi bilo spremno za distribuciju po cijeloj Hrvatskoj. Prvo u gajbe, a zatim u naše karakteristične retro kutije.